Finn de riktige fargene

Interiørdesign er et kreativ felt der farger, form og rom må være i samspill for å skape det perfekte rommet. Det er vanskelig å vite akkurat hvor du skal begynne, spesielt med farger, fordi du må bestemme hvor mange farger du skal bruke, forholdet mellom disse fargene, fargene du velger, og om de skal være kalde eller varme. I dag skal vi se nærmere på fargekombinasjoner, og hvordan du finner og bruker dem i ditt rom.

Først er det viktig å vite hvilke restriksjoner du må forholde deg til. De færreste kontorene vil la deg bruke mange pastellfarger, og ingen fengsel vil la deg bruke rosa. Selvfølgelig er det å få seg interiørjobb i et fengsel lite sannsynlig, men du skjønner poenget. Rommene du designer har en funksjon og eier, og vanligvis er det regler, talte eller uttalte, som må følges.

Mange arbeidsgivere har en visjon om hvordan rommet skal føles, og kan nevne alt fra et par adjektiv til et konkret tema. Temaet kan være bredt, spesifikt, og alt imellom, som gir deg fleksibilitet og rom til å løse oppgaven som du tolker det. Et rom som skal være futuristisk trenger ikke nødvendigvis å være svart, et rom som skal være feminint kan involvere mørke farger, og et rom som fokuserer på natur krever ingen jordiske farger. Hvis kunden har bestemte farger som skal inkluderes eller ekskluderes må du jobbe med disse, men ellers har du litt lov til å leke med fargekombinasjonene.

Inspirasjon finner du i alt. Du ser det både i naturen, moten og det abstrakte, men også fra unike brettspill, resirkulerte gjenstander og parfymer. Poenget er at du kan få inspirasjon fra det du selv ønsker, og at det bare er kreativiteten som stopper deg. Et populært triks innenfor den kreative industrien er å lage mood boards, en type collage som hjelper deg å visualisere fargene og budskapet ditt. Disse brukes som en pekepinne for å få den kreative tenkingen til å begynne.

Etter at du har funnet deg noen farger må du bestemme deg for hvilke forhold fargene skal ha med hverandre. At farger skal bli jevnt fordelt mellom gulv, vegg, tak og interiør føles ofte rotete, og da er det viktig å ha lært noen regler. En kjent, men tidløs fargeregel er 60-30-10, der 60 % av rommet består av en hovedfarge, 30 % av en sekundær farge, og 10 % av en aksentfarge. Kanskje ønsker du ikke å følge denne regelen, og det er fint, men skal du bryte reglene må du først lære dem. Kunnskapen vil hjelpe deg med å forstå hvorfor reglene eksisterer, noe som vil være viktig når du skal bryte reglene i framtiden.